Posted by admin Říjen - 29 - 2023 ADD COMMENTS

Poprvé do České republiky zamířil závod světového mistrovství rallye, diváci tak dostali příležitost vidět špičku jezdců WRC. Mezi nimi k nám dorazil například Sebastien Ogier, osminásobný mistr světa; Kalle Rovapera, mladý finský závodník, který by rád obhájil titul mistra světa. Mezi dalšími jezdci jmenujme britského jezdce Elfyn Evans, Tierry Neuville, Ott Tanak, nebo Japonce Tatsuka. K českým jezdcům patřil např. Erik Ceis, Adam Březík ….

Organizátoři pro páteční část vybrali některé úseky známé z rallye Šumava. K nim patřila rychlostní zkouška, která startovala ve Vlachově Březí. A přestože zde nebylo oficiální divácké místo, sjelo se sem velké množství diváků nejen z České republiky, Německa, Rakouska, Itálie, ale i Finska či Chorvatska. Diváci nad Březím spontánně vytvořili karavanové městečko. Další diváci dorazili brzy ráno a zaplnili celé město.

Rychlostní zkouška startovala nad koupalištěm, na křižovatce čekalo na jezdce prudké odbočení doprava a stoupání do Doubravy. Zde bylo jedno z diváckých míst. Pokračovali směrem na Uhřice, prudkým odbočením na lesní cestu směrem zpět k Vlachovu Březí. U bývalého lomu odbočili doleva a pokračovali do Bušanovic. Na jejím začátku bylo další prudké zabočení na Benedu. Na Stříbrňáku odbočili na Zalezli, na konci obce bylo připraveno další prudké odbočení a cíl byl před Malenicemi. Jednalo se o těžkou zkoušku s několika úseky velmi úzkých cest a prudkých zatáček.

První průjezd rychlostní zkoušky byl deštivý. Závodníci postupně tahali na trať bahno. Francouzský jezdec Rossel před lomem zavadil o kámen, který auto rozhodil a závodní vůz skončil v bříze. V první kolo zajel nejrychleji Rovanpera v čase 7:08.2 Při druhém průjezdu již nepršelo, trať zůstala mokrá se spoustou bláta. Závodníci jeli o něco pomaleji. Tentokrát byl nejrychlejší Evans 7:15.0 Bohužel se projevila nekázeň diváků a rychlostní zkouška byla po projetí těch nejrychlejších zrušena.

Tags : , Akce venku, Vlachovo Březí a okolí

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.